Publikováno: 25. 9. 2006

I přes značnou osvětu této problematiky je výskyt počítačové kriminality (kyber-útoků) stále poměrně častý a zapříčiňuje značné škody v privátních i státních organizacích.
Tato studie je založena na reprezentativním vzorku padesáti organizací z různých odvětví a kvantifikuje ekonomický dopad kyber-útoků spolu se stanovením trendů způsobených škod. Dokument zveřejňuje a komentuje více než 20 grafických reprezentací jednotlivých faktorů počítačové kriminality a srovnává je s obdobným výzkumem provedeným v roce 2010. Je v něm možno nalézt srovnání způsobených škod, jednotlivých forem útoku a jejich frekvence z jednotlivých úhlů pohledu, např. podle oboru, velikosti organizace a počtu zařízení. Zajímavé je rovněž srovnání dopadu kyber-útoků na služby poskytované pomocí cloud computingu.
Dále je zde diskutována detekce a řešení bezpečnostních incidentů včetně nákladů na jejich vyřešení a vliv zavedení osvědčených bezpečnostních praktik na frekvenci a způsobenou škodu kybernetických útoků. Zvláště posledně jmenované údaje mohou sloužit jako podpůrný argument pro zavádění nejlepších praktik a procesního řízení v oblasti informační bezpečnosti.

Second Annual Cost of Cyber Crime Study (1.97 MB)


Štítky:
Autor:: Kateřina Mrkvičková